Початок Успенського посту

14 серпня, 2021 • 1 хвилина на читання

14 серпня у православних християн розпочався Успенський піст - один з чотирьох постів Православної Церкви. Він продовжується всього 2 тижні - з 14 до 27 серпня, але являється одним із самих строгих. Цей піст присвячений останнім дням життя Божої Матері, тому і закінчується святом Успіння Пресвятої Богородиці.

В останні роки життя Божа Матір знаходилась в Єрусалимі і молилась про те, щоб швидше поєднатись з Христом. Одного разу Їй явився архангел Гавриїл і повідомив, що через 3 дні закінчиться її земне життя. Весь цей час Пресвята Богордиця провела в пості й молитві за апостолів і усіх, кого Вона залишає. Пречиста Діва обіцяла ніколи не переставати молитись за увесь світ, як співаємо в тропарі Успіння: "В Рождестве девство сохранила еси, во успении мира не оставила еси Богородице".

У період Успенського посту Церква закликає нас наслідувати приклад Божої Матері, прагнути до Її чистоти і жертовності, і нагадує, що фундаментом посту являється не виснаження тіла, а утримання заради Христа. Важливо пам'ятати, що обмеження у їжі слугує для досягнення перемоги у духовній боротьбі, яку веде християнин, щоб з допомою Божою перемогти свої недоліки, стати чистішим і добрішим. При цьому кожен християнин повинен підійти до посту індивідуально, співставляючи його зі своїми духовними і фізичними можливостями, своїм образом життя, запитуючи у самого себе заради чого він це робить.

Усім допомоги Божої, терпіння і перемоги над собою!